Svåra betesskador orsakade av bland annat älg gör att flera skogsägare väljer att plantera gran i stället för tall. Foto: SVT

Tallen på väg att försvinna

Uppdaterad
Publicerad

Tallen kan försvinna helt från Blekinge. Svåra betesskador gör att skogsägare i stället väljer att plantera gran.

Blekinge är det län som har drabbats hårdast av betesskador på tallar. Därför väljer allt fler skogssägare att i stället plantera gran, vilket innebär att tallen riskerar att helt försvinna från länet. Det visar en analys gjord av Skogsstyrelsen.

– Vi behöver mer tall. Genom att sätta gran minskas visserligen risken för betesskador, men i stället uppstår andra problem. Ett skogslandskap som domineras av gran hyser en mindre mängd foder för det vilda och en lägre biologisk mångfald. Dessutom är dessa skogar betydligt mer känsliga för skogsskadegörare som rotröta och granbarkborrar, säger Christer Kalén, viltspecialist, Skogsstyrelsen.

Enligt Skogsstyrelsens är mer än hälften av ungtallarna i Götaland skadade av vilt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.