Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Christina Öberg är museiintendent på Karlskrona porslinsmuseum. I utställningen finns bland annat hennes mormors textilalster med, hör henne berätta om det i klippet. Foto: Frida Lindhe/SVT

Textilutställning uppmärksammar mormödrars skapande: ”Mycket stolthet”

Publicerad

På kvinnodagen har ”Ur mormors linneskåp” premiär på Karlskrona porslinsmuseum. En utställning där mormödrars och andra kvinnors skapande i textil under 100 år uppmärksammas.

– Det är mycket stolthet i de här verken, säger museiintendenten Christina Öberg.

Det är en textilutställning med rötterna i 1800-talets hantverk fram till 1970-talet i modern tid som öppnar dörrarna i porslinsmuseets lokaler på självaste kvinnodagen.

– Det var kvinnornas eget område förr och man värderade det otroligt högt, säger Christina Öberg.

Hamnar på loppis

Hon berättar att intresset för att bidra till utställningen har varit stort och förhoppningen är att den ska höja statusen för gamla textilalster.

– De blir ofta bortglömda eller hamnar i en billig loppislåda. De förtjänar ett större värde och det är mycket stolthet i de här verken, säger Christina Öberg.

Hör henne berätta mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.