Tiden är ute – börjar nu kosta för Studentbåtens ägare

Uppdaterad
Publicerad

I dag har det gått två månader sedan mark- och miljööverdomstolen gav sitt beslut gällande Studentbåten i Karlskrona – att den ska flyttas från Hattholmen. Men än ligger MS Hansa kvar längs kajkanten och kommunens viteshot kommer nu att bli verkliget.

Tvisten mellan Karlskrona kommun och Studentbåten har genomgått alla rättsliga instanser och nådde ett slutgiltigt beslut i mark- och miljööverdomstolen i våras. Överdomstolen slog fast att det saknas förutsättningar att bevilja bygglov för fartyget och att kommunen har haft fog för hur de har beslutat i fallet.

Sedan beslutet kom har båtägaren Christian Carlsson fått två månader på sig att avlägsna sin båt från Hattholmen, men än ligger den kvar och de sista hyresgästerna flyttade ut så sent som förra veckan.

Studentbåten i Karlskrona

– Nu har kommunen möjlighet att börja hota om vite. Tanken är ju att det ska vara en ekonomisk fördel att flytta båten, säger Pär Ridderby, bygglovschef.

”Väldigt långdragen process”

Vitesföreläggandet ska fastställas av miljö- och samhällsbyggnadsnämnden på deras junisammanträde, därefter är det upp till mark- och miljödomstolen att döma ut det eventuella vitet till ägaren, om de anser det vara skäligt.

– Här har ju ägaren också möjlighet att överklaga vitet hos domstolen. Så det här är ju, som vi redan vet, en väldigt långdragen process, säger Ridderby.

Vitesföreläggandet är tänkt att starta på 350 000 kronor och om ingenting händer kommer det att höjas löpande.

– Det har jag inte råd med, säger båtägaren Christian Carlsson.

Uppgifter: Vill bogsera båten till Stockholm

Nu när det inte längre bor någon på båten kan saneringen av Hattholmen påbörjas. Planen är att börja till hösten inför kommande projekt av nya stadsdelen.

Så länge Christian Carlsson är ägare av båten har kommunen ingen rättighet att flytta den på egen hand.

– Jag har hört att det kan finnas någon spekulant på båten, men det är inte vår roll att söka den infon, menar Pär Ridderby.

Enligt uppgifter till SVT ska båtägaren ha försökt få båten bogserad till Stockholm i samband med att tiden nu löper ut, men det är inget han varken vill bekräfta eller dementera.

– Jag vill inte kommentera det här, jag är ledsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Studentbåten i Karlskrona

Mer i ämnet