Ingrid Grahn-Nilsson är nöjd med svampsäsongen. Foto: SVT/TT

Tidig start på svampsäsongen i år

Uppdaterad
Publicerad

Mycket regn i juni har gjort att svamparna i Blekinge, Skåne och på Västkusten har fått en tidig start på säsongen. Nu hoppas svampexperter på ett bra svampår.

För svampentusiasten Ingrid Grahn-Nilsson blev det en glad överraskning när hon i veckan tog sig ut i skogen vid sitt sommarställe i Garnanäs utanför Ronneby i Blekinge.

– Jag trodde inte det var någon svamp här. Jag blev väldigt glad när jag hittade så mycket, säger Ingrid Grahn-Nilsson, svampexpert.

För badglada semesterfirare har kanske inte juni varit den bästa månaden, men för Ingrid Grahn Nilsson har regnet varit efterlängtat.

– Jag är glad. Det har jag gått och väntat på att det ska regna så att det blir svamp, säger hon.

TV: Se hela inslaget här

Foto: Stina Sandström/SVT

Ovanligt tidigt för vissa sorter

För att svampen ska börja titta fram ska det ha regnat en del under våren och början av sommaren. Sedan ska det bli varmt och soligt så att svampen letar sig upp ur marken. I juni föll det dubbelt så mycket regn som normalt i Blekinge och när det i veckan blev varmare väder gjorde det svamparna glada.

– Jag har hittat både kantareller, karljohansvamp, kremlor och olika soppar här, säger Ingrid Grahn-Nilsson.

Det är särskilt Blekinge, Skåne och Västkusten som har fått en tidig start på svampsäsongen.

– Det det har varit ovanligt tidigt för vissa sorter. Man hittade blodsopp och karljohansvamp redan i juni på vissa håll. Det är svårt att säga att det är rekord men det har varit tidigt, säger Michael Krikorev, svampexpert som bland suttit som ledamot i Svampkonsulenternas Riksförbund och i Sverikes Mykologiska Förening.

Behövs ännu mer regn

Trots att förutsättningarna ser bra ut inför årets svampsäsong är det fortfarande för tidigt att säga hur det kommer att bli i höst.

– Man ska passa på att plocka nu för det kan bli torrt och blir det så i fyra veckor torkar svampen bort, säger Michael Krikorev.

För att höstsvampen ska frodas behövs det ännu mer regn.

– Svampar kommer upp vid olika tidpunkter, så det är de som är höstsvampar och de har inte vaknat riktigt än, säger Ingrid Grahn-Nilsson.

Vad är det roliga med att plocka svamp?

– Det roliga är ju att hitta svamp. När man ser någonting och när man ser mycket av någon god svamp, då blir man ju lycklig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.