Mannen misstänks bland annat ha använt rep och klämmor på ungdomarna. Foto: Ur polisens förundersökning

Tortyrmisstänkta idrottsprofilen ångerfull

Uppdaterad
Publicerad

Den 40-årige så kallade idrottsprofilen misstänks för 100 grova våldsbrott mot gymnasieungdomar. I förhör är han ångerfull och säger att han önskar att han kunde ”backa bandet”.

Den 40-årige mannen sågs som en profil inom sin sport. Med löften om sponsring och proffskontrakt kunde han locka ungdomar från hela landet till Blekinge. Väl på plats ska han ha bjudit in några av ungdomarna till sin bostad i Ronneby kommun och där utsatt dem för grova övergrepp.

– I samtliga fall har han bundit fast pojkarna och försvårat deras andningsmöjligheter, dels genom olika typer av attiraljer i och kring munnen, men också med platspåsar som han har knutit fast runt deras huvuden. I samtliga fall rör det sig också om olika typer av klämmor som har fästs på deras kroppar, säger John Dagnevik, kammaråklagare.

Idrottsledare dömd för övergrepp

”Ville stärka ungdomarna”

I utredningen vittnar ungdomar från många håll i Sverige om övergrepp. De flesta har ägt rum i 40-åringens hem i Ronneby kommun men det förekommer också vittnesmål om händelser på andra håll i landet, bland annat i mannens tidigare hemkommun i nordvästra Skåne.

Sammanlagt har filmer som rör 37 av de 55 fallen påträffats och filmerna utgör en stark del av åklagarens bevisning.

Mannen säger i polisförhör att han hämtat inspiration från militära förband för att begränsa ungdomarnas rörelsefrihet, luftintag och i viss mån tal.

Idrottsprofilen säger också att övningarna varit ett sätt att stärka ungdomarna, men samtidigt är han ångerfull.

– Med facit i hand hade jag gjort annorlunda, säger han.

Omfattande rättegång väntar

Flera övergrepp ska också ha ägt rum på andra platser i landet och de flesta av övergreppen har dessutom filmats av den misstänkte. Under utredningens gång ska polisen ha kommit över filmer med övergrepp som kan vara så gamla som 18 år, men på grund av preskriptionstiden kommer mannen endast åtalas för de brott som ägt rum de senaste tio åren.

Totalt är han misstänkt för 45 fall av grov misshandel och 55 fall av grovt olaga tvång mot tolv målsäganden. Mannen har i polisförhör vidgått de faktiska omständigheterna, men förnekar brott då han menar att det rört sig om en metod för att göra ungdomarna till bättre idrottsmän, samt att allt ska ha skett i samtycke med ungdomarna.

Idrottsprofilen när han var på väg in till häktningsförhandlingarna i Blekinge tingsrätt. Foto: SVT/Arkiv

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrottsledare dömd för övergrepp

Mer i ämnet