Foto: TT

Tre nya vrak hittade utanför Karlshamn

Uppdaterad
Publicerad

Forskare har hittat tre nya vrak på havets botten utanför Boön i Karlshamn. Fynden blir viktiga pusselbitar i Karlshamns historia.

Sju vrak ligger på havets botten utanför Boön i Karlshamns kommun. Tre av dem är helt nya för forskarna, som under en dykning förra veckan hittade nya fynd. Det rapporterar Blekinge Läns Tidning.

Det är Länsstyrelsen som givit forskare i uppdrag att göra nya dykningar, då man vill ha en klar bild av området innan kommunen bygger en marina på Sternö, på andra sidan sundet.

Brann innan den sjönk

För en lekman ser de senaste fynden ut som en brandhög på havets botten, men vraket är mer än så för forskarna. 20 meter långt och sex meter brett och troligen från sent 1700-tal eller tidigt 1800-tal.

– Det verkar ha brunnit kraftigt ombord innan det sjönk, säger marinarkeolog Jens Lindström till tidningen.

Utanför Boön finns totalt sju vrak och dykarna har nu tagit upp träbitar från vraken som ska analyseras för att få fram mer om vrakens historia.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.