Joddla med Ulla – nu gör 78-åringen skivdebut

Uppdaterad
Publicerad

Gamla schlagerhits på blekingska och så joddel. Det bjuder Ulla Mårtensson från Sturkö på när hon skivdebuterar vid 78 år ålder. I helgen stod hon för första gången på scen i hembygden.

Det är en tung februarihimmel över Sturkö Folkets hus. Här råder ännu eftermiddagslugnet inför CaféSöndag, men bakom draperiet på scenen börjar Ulla Mårtensson få lite premiärnerver.

– Det här ska bli så spännande. Jag är väldigt förväntansfull, säger Ulla.

Hon är i full gång med att göra skivdebut som artist, 78 år gammal. Eftersom hon alltid hat sjungit och spelat för sina barn och barnbarn, är förevigandet av älskad musik något som hon har drömt om hela livet.

– Det har alltid varit min önskan att få spela in en kassett eller så. Men det har gått bort med tiden, för jag tänkte att det kommer aldrig att hända. Men nu vid 78 års ålder så kom frågan. Jag tvekade, men sen tänkte jag att nu eller aldrig så ska det ske.

Valde ut 16 låtar

Hon blev kontaktad av sin vän och musiker Thomas Broström från Ronnebybandet Blommans Orkester som erbjöd Ulla att spela in i hans studio. Hon valde de 16 bästa gamla schlagerlåtarna hon visste.

– För att aldrig har varit i en studio och jobbat innan så tänkte jag att hon var väldigt profesionell. Det är konstigt att ingen har öppnat ögonen för henne tidigare, säger Thomas Broström.

– Jag mådde jättebra under inspelningen, jag behövde det här. Efter varje bit var jag överlycklig att jag hade lyckats, säger Ulla.

Skivan döper hon till Joddlarkärlek, för som man kan ana av namnet så gör hon mer än bara sjunger. Precis som idolen Alice Babs kan Ulla joddla.

– När jag var elva-tolv år så brukade jag sitta bakom enbuskarna vid mitt föräldrahem och tränade och tränade. Till slut kom joddelljudet jag väntade på.

En publiksuccé

Publiken väller in. Först ska det ätas korv med bröd och drickas saft. Thomas Broström med familj börjar musikeftermiddagen innan det är dags för Ulla Mårtenssons premiär. Det är en spänd väntan. Hon spelar ett par låtar innan det är dags för joddlingen. Hon får stående ovationer från publiken som klappar med hela låten.

– Det var väldigt roligt. Det här har jag drömt om i så många år.

Kan du tänka dig att spela igen?

– Jajamen, det hoppas jag verkligen att jag får vara med om igen, säger en lycklig Ulla Mårtensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.