Jonas Rydgren, målsägandebiträde, menar att flera av ungdomarna känner sig lurade. Foto: SVT

Ungdomarna: Vi känner oss lurade

Uppdaterad
Publicerad

Den 40-årige idrottsprofilen i Blekinge sitter häktad, misstänkt för 94 fall av våldsamma övergrepp mot ett tiotal ungdomar. Mannen ska ha haft stort inflytande på ungdomarna – som nu känner sig lurade.

Bland annat ska förtroendet för mannen ha varit stort till en början – och Jonas Rydgren, målsägandebiträde för två av ungdomarna, menar att den misstänkte idrottsprofilen har kontrollerat ungdomarna.

– Sättet som mannen har bedrivit övningarna har medfört ett sätt att kontrollera att ungdomarna inte lämnat ut uppgifterna. Han har utövat ett inflytande över dem, så det har varit möjligt att hålla den här saken hemlig under alla år, säger han.

Idrottsledare dömd för övergrepp

”Känner sig lurade”

SVT Nyheter Blekinge har tidigare rapporterat om att ungdomarna lockades till Blekinge med drömmar om proffskontrakt och sponsorer. Men i stället fördes ungdomarna ut till en stuga i skogen där de utsattes för tortyrliknande övergrepp.

– Jag tror de känner sig lurade. Att ungdomarna har lurats till att uppfatta agerandet från den misstänkte som något som skulle vara till gagn för dem. Men nu har de förstått att det inte varit så, vilket är något som de haft i tankarna under tiden också. Men det blev väldigt klart för ungdomarna när allt blev känt, säger Jonas Rydgren.

”Omöjligt att det funnits samtycke”

Mannen sitter sedan i fredags häktad, på sannolika skäl misstänkt för 94 fall av våldsamma övergrepp. Bland annat ska mannen ha trätt påsar över huvudet på ungdomarna och en del, kanske till och med alla, övergrepp ska dessutom ha filmats. Och enligt åklagarsidan begick idrottsprofilen sitt första brott för tio år sedan.

Den 40-årige idrottsprofilen har medgett delar av det han nu misstänks för, men han förnekar att han gjort sig skyldig till brott. De misstänkta övergreppen ska ha varit en del i mannens mentala träning av ungdomarna.

Men Jonas Rydgren menar att det inte kan ha funnits samtycke.

– Det är inte möjligt att det skulle ha lämnats ett samtycke till den här typen av brott, säger han.

Vidare menar han att våldsövergreppen som ungdomarna ska ha utsatts för, har påverkat dem mycket.

– Och det här är ju säkert tankar som kommer att följa med ungdomarna en mycket lång tid framöver, skulle jag tro, säger Jonas Rydgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrottsledare dömd för övergrepp

Mer i ämnet