Foto: SVT/Caroline Nilsson

Unik orgel tar plats i Mörrums kyrka

Uppdaterad
Publicerad

Den nya orgeln i Mörrums kyrka i Karlshamn blir den första enhetliga Gottfried Silbermann-orgel som byggs i Sverige. Delarna har fraktats från Italien och snart är hela klaviaturen ihopbyggd.

– Just nu känns det fortfarande overkligt för jag har tänkt på detta och haft denna förväntan så länge, säger Marco Bonacci, organist i Mörrums kyrka.

Det var när Marco Bonacci kom till Mörrums kyrka år 2013 som han upptäckte i vilket skick den dåvarande kyrkorgeln från 1960-talet var. När han fick frågan hur han trivdes i församlingen tog han mod till sig och svarade ärligt.

– Jag tänkte att det får bära eller brista men sa till kyrkoherden att vi behöver en ny orgel, säger Marco Bonacci.

Delar fraktats från Italien

Efter ett tag gick kyrkan med på att beställa en ny orgel och i slutet av september började lådorna som kommit hela vägen från Italien att landa i Mörrums kyrka. Men det är inte vilken orgel som helst som nu håller på att växa fram.

– Det är en unik orgel för den är uteslutande enhetlig med Silbermann och det finns inga andra sådana i Sverige, säger Marco Bonacci.

Koppling till Bach

Gottfried Silbermann var en tysk orgelbyggare som levde på 1700-talet, och är mycket känd i musikvärlden. Han var aktiv samtidigt som Johann Sebastian Bach som senare i sitt liv hyllade Silbermanns orglar.

– Det som man kommer märka i kyrkan även för den som inte är insatt i orgelvärlden är att kvaliteten är väldigt markant. Man kommer märka skillnad i klangen jämfört med den tidigare orgeln, säger Marco Bonacci.

Invigning i November

Kyrkorgeln är snart färdigställd och de drygt 1500 pipor håller nu på att stämmas något som ska göras tre gånger innan allt är klart.

Under två dagar i November kommer den nya unika kyrkorgeln att invigas.

– Nu kan jag knappt förstå det men när jag väl sätter händerna på den kommer det kännas bättre, säger Bonacci.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.