Foto: TT

Uppfödare återhämtar sig efter kycklinglarmet

Publicerad

När flera av landets smittskyddsläkare för en månad sedan gick ut och varnade för färsk kyckling slog det mot landets kycklinguppfödare. Nu börjar branschen återhämta sig igen och menar att larmet var något överdrivet.

Det var i början av mars som smittskyddsläkare varnade för att äta svensk färsk kyckling på grund av en förhöjd förekomst av campylobacter hos djuren. Larmet slog mot flera av landets kycklinguppfödare, men nu börjar de återhämta sig igen.

– Det är klart att det påverkade vår försäljning, men jag vågar nästan säga att vi är tillbaka till det normala nu, säger Mats Markgren, vd på Lagerbergs kyckling i Sölvesborg.

Anledningen till larmet var att antalet smittade av campylobacter kraftigt ökade under en längre tid. Under 2016 registrerades närmare 5000 fall över hela landet, vilket är betydligt fler än tidigare år. Men branschorganisationen Svensk Fågel menar att larmet är fel väg att gå.

– Campylobacter kan förekomma i både fryst och färsk kyckling, så att kommunicera att just svensk färsk kyckling skulle vara farligt är fel. Särskilt när vi har en ökning av importerad färsk kyckling där ingen provtagning görs, så det är lite vilseledande kommunikation till konsumenterna, säger Maria Donis, vd på Svensk Fågel.

Kritiska till ökningen

Pressmeddelandet som skickades ut skrevs under av smittskyddsläkare från hela landet. På många håll avrådde man helt från färsk kyckling, medan man på andra ville varna för hälsoriskerna.

– Vi är övertygade om att det är den färska kycklingen. Att vi går ut gemensamt nu handlar mycket om frustration över att det inte görs tillräckligt för att stoppa det, sade Arne Runehagen, smittskyddsläkare på Region Kronoberg.

Även smittskyddsläkarna i Region Skåne ser med oro på utvecklingen av antalet campylobacterfall i länet.

– Man hade mycket bättre koll på sina kycklingar tidigare och jag tycker att man måste tillbaka till den nivån. Man kommer aldrig ner till noll, men en campylobacterinfektion är inget som bara blåser över på några timmar, folk blir ju riktigt sjuka. Jag tycker inte det är okej att bli sjuk av livsmedel som produceras i Sverige, säger Eva Gustafsson, biträdande smittskyddsläkare.

God hygien

Maria Donis på Svensk Fågel säger att myndigheterna har rapporterat om en nedgång av campylobacter igen den sista tiden och att Sverige fortfarande har en väldigt låg nivå jämfört med övriga länder inom EU. Hon vill inte säga att hon är kritisk till att smittskyddsläkarna slår larm, men att det borde gjorts på ett annat sätt.

– Det viktigaste är fortfarande att hålla god hygien i köket och då är kanske inte det här massiva larmet rätt väg att gå. Man kanske måste tänka om och hitta andra sätt för att nå konsumenten, till exempel genom att informera om god hygien i butikerna eller rikta informationen mot storkök och restauranger, säger hon.

KAN GE ALLVARLIG SJUKDOM

Campylobacter är en bakterie som kan ge svår tarmsjukdom. Smittan kan även resultera i olika komplikationer, som ledbesvär och blodförgiftning.

Infektion med campylobacter räknas som en allmänfarlig sjukdom.

Förra året registrerades nästan 6900 fall av svenskar som smittats av campylobacter i Sverige. Detta är dock endast toppen av ett isberg, eftersom det endast är vissa av dem som söker sjukvård som provtas och registreras.

På senare tid har andelen smittade kycklingflockar ökat, samtidigt som konsumtionen skjutit i höjden. Provtagningar har visat att det är samma typ av bakterier som finns på kycklingköttet som folk blivit sjuka av.

Källor: Folkhälsomyndigheten med flera

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.