18-årige Kim Sandström tvingas nu gå med gips i fyra veckor. Foto: Privat

Bröt armen efter vaktingripande

Uppdaterad
Publicerad

Ett vaktingripande vid ett öltält på Östersjöfestivalen slutade med en bruten arm för 18-årige Kim Sandström. Nu har han polisanmält händelsen som misshandel.

18-årige Kim Sandström var på Östersjöfestivalen i Karlshamn tillsammans med sina föräldrar, sin flickvän och en kompis.

– Jag stod utanför ett öltält och väntade på min kompis som var på toaletten. Då kommer det två vakter och går på mig. Jag hann inte ens säga någonting utan de kom bara direkt och sa att ”du ska in i fyllecell”, berättar Kim Sandström för SVT Nyheter Blekinge.

– De skrek också om att de hade fått höra att jag varit bråkig inne i öltältet, fortsätter han.

Fick en kylpåse till armen

Kim berättar att han försökte streta emot lite när vakterna tog tag i honom, men att han absolut inte varit aggresiv. Han överlämnades till polisen som senare släppte honom och hänvisade honom till ett sjuktält där han fick en kylpåse till armen.

– Efter tre dagar klarade jag inte av smärtan längre. När jag sedan kom till sjukhus och röntgades visade det sig att armen var bruten.

Krogen som anlitat vakterna vill inte kommentera händelsen.

– Men vi har jobbat med de här vakterna i många år och det har funkat bra, säger en av delägarna till SVT Nyheter Blekinge.

”Man blir less”

Händelsen är polisanmäld, men några förhör har ännu inte hållits.

– Vi har en anmälan om misshandel där anmälaren uppger att vakten tagit våldsamt i honom, säger poliskommissarie Håkan Landgren i Karlshamn.

Landgren säger också att den brutna armen inte per automatik betyder att något brott är begånget.

– Vakter har ju rätt att använda våld, men det ska vara proportionerligt. Ibland är det befogat, ibland är det inte befogat. Och det ska ju utredas, säger han.

Kim Sandström ligger nu hemma med gips, vilket ska sitta på i upp till fyra veckor. Därefter krävs både skena och rehabilitering innan han kan bli helt återställd.

– Handen är svullen och fingrarna gör ont. Jag har svårt att sova på nätterna. Jag försöker vara på topp, men man blir ju less.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.