Hawkiwind-medlemmen Dave Brock minns bortgångne vännen Lemmy Kilmister med värme. Foto: SVT

Vännerna i Hawkwind: ”Lemmy var en ikon”

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Blekinge träffade bandet Hawkwind innan de klev upp på scen. Intervjun gled snabbt över i snack om ex-medlemmen och nära vännen Lemmy.

Gruppen som grundades 1969 steg till att bli frontfigurer inom psykedelisk rock och är mer eller mindre synonyma med genren spacerock. Deras otroliga spelningar liknar mer en konstnärlig föreställning än ett rockframträdanden.

Motörheads Lemmy Kilmister spelade med bandet under tidigt 70-tal men lämnade 1975 när han startade Motörhead. Lemmy höll dock kvar relationen till sina kamrater och spelade flera gånger under åren med Hawkwind.

Sweden Rock Festival

– Han var en väldigt god vän till mig, jag spelade med honom i många år. Jag talade med honom bara fyra veckor innan han dog, säger Dave Brock, den enda kvarstående originalmedlemmen.

Bandet är aktuellt med albumet ”The machine stops”, deras 28:e studioalbum.

– We are in the rock and roll business!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sweden Rock Festival

Mer i ämnet