Peter Bowin, Vänsterpartiets gruppledare i Ronneby. Foto: William Juhlin/SVT

Vänsterpartiet ser nytt Ronnebystyre som bästa alternativ: ”SD hamnar på läktarbänken”

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna och Socialdemokraterna ämnar att styra Ronneby tillsammans. Nu meddelar Vänsterpartiets gruppledare Peter Bowin att han kan tänka sig att rösta för förslaget.

– Det handlar om att få till en majoritet till någon form av krisstyre, säger han.

Det har varit en turbulent tid i Ronnebypolitiken efter SVT:s granskning av Roger Fredriksson (M). Moderaterna och Socialdemokraterna planerar att styra kommun tillsammans, med Ola Robertsson (S) som kommunstyrelsens ordförande.

Vänsterpartiets gruppledare Peter Bowin ser det som det minst dåliga alternativet, något som Sydöstran var först med att rapportera om.

SVT granskar Roger Fredriksson (M)

– Det här styret innebär två saker. För det första att Roger Fredriksson åker väck från posten som kommunalråd. För det andra att Sverigedemokraterna hamnar på läktarbänken och det stödjer jag fullt ut, säger han.

Men det verkar ju som om Fredriksson blir kvar som vice kommunalråd, kan du fortfarande tänka dig att rösta för styret då?

– Jag vill se lite mer vad det handlar om. Nu har vi ju ett valtekniskt samarbete som innebär att vi stödjer Socialdemokraternas förslag. I den nya konstellationen handlar det ju om att få ett krisstyre, säger Peter Bowin.

Extrainsatt möte

Vänsterpartiet ska ha ett extrainsatt möte under veckan för att besluta om partiets hållning.

– Då hoppas jag att vi kommer ha mycket tydligare besked från Socialdemokraterna över vad samarbetet innebär.

Säger nej till borgerlig politik

Partiet har tre mandat i kommunfullmäktige. Om det blir så att de tillsammans med Socialdemokraterna (15 mandat), Miljöpartiet (ett mandat) och Moderaterna (nio mandat varav sex stödjer Fredrikssons linje), röstar för det nya styret så innebär det att de får ihop en majoritet.

Vänsterpartiet har inga planer på att ingå i styret eller stödja någon borgerlig politik enligt Peter Bowin.

– Om det valtekniska samarbetet innebär att moderaterna ställer krav på en borgerlig politik så säger vi bara nej.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Ola Robertsson (S) berätta om planerna på det nya styret. Foto: SVT/Jerker Hagman

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Roger Fredriksson (M)

Mer i ämnet