Vargen som blev fotograferad i Sölvesborg kan vara samma som synts i Lönsbodatrakten. Foto: Privat

Varg utanför förskola i Sölvesborg

Uppdaterad
Publicerad

Mellan klockan åtta och nio sågs en varg promenera omkring i centrala delarna av Sölvesborg och en mamma fotograferade vargen alldeles utanför barnens förskola.

Vargen var inte hotfull på något sätt utan gick bara förbi på gatorna.

– Ja, vi hade några mammor som såg den när de skulle lämna barnen i morse. En av dem tog en bild på den, berättar Lars Olofsson som jobbar på Kanehalls förskola.

Barnen var inomhus på förskolan då vargen gick förbi.

Mammor inte rädda

Länsstyrelsen har fått in flera rapporter om att en varg har setts i norra delen av Sölvesborgs kommun under morgonen. Den har rört sig bland annat vid Blekingevägen och Sölvesborgsvägen.

Eftersom vargen har skymtats nära vägar vill länsstyrelsen därför uppmärksamma trafikanter som rör sig i dessa trakter.

– Vi vill informera och varna trafikanter. Om man ser den ska man rapportera till oss och inte stressa vargen – och så kan man ju passa på att njuta lite också, det är inte varje dag man får se en varg, säger Ulrika Widgren på länsstyrelsen i Blekinge.

Har den varit hotfull på något sätt?

– Nej, den verkar mest ha kommit fel. Den har bara lufsat omkring. Flera personer har ringt mig och mammorna som hade sett den verkade inte det minsta rädda, mest fascinerade, säger Ulrika Widgren.

Hitta tillbaka till skogen

Var vargen nu har tagit vägen vet man inte.

– Det finns några bokskogspartier i närheten vi hopas den inte fastnat där. Vi hoppas den hittar tillbaka till skogen av sig själv, men vi vill att allmänheten är observanta och som sagt bara tar de lugnt om man ser den, säger Ulrika Widgren.

Allmänheten kan skicka sina iakttagelser via länsstyrelsens webplats eller direkt via Skandobs (Det skandinaviska rapporteringssystemet för björn, järv, lo och varg).

Om detta är samma varg som var synlig mellan Jämshög och Gränum i söndags är inte klart men det skulle kunna vara teoretiskt möjligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.