Unionen har varslat om strejk på GEC som anställer kabinpersonal på vissa av SAS inrikesflygningar där Ronneby-Stockholm är en av sträckorna. Foto: SVT

Varslar om pilotlockout

Uppdaterad
Publicerad

Varslet om strejk på GEC som anställer kabinpersonal på vissa av SAS inrikesflygningar där Ronneby-Stockholm är en av sträckorna får nu konsekvenser.

Svensk pilotförening varslade om strejk i början av veckan. Nu svarar Svenska flygbranschen med att varsla piloterna om lockout.

–Vi hade hellre haft en fortsatt dialog med pilotfacket utan stridsåtgärder hängande över parterna. Men nu är vi tvungna att svara på varslet med en lockout för att minska skadorna för GEC, säger Elisabeth Holming-Schiller, förhandlingschef och tillfördnad vd för Svenska flygbranschen, i ett pressmeddelande.

GEC:s personal har inget kollektivavtal och man ligger nu i förhandling med Unionen om avtalets innehåll.

–Medlemmarna vill ha schysta löner, kollektivavtalade försäkringar och garanterade pensionsavsättningar, säger Johan Forsberg som är pressekreterare på Unionen.

Mellan Ronneby och Stockholm går vanligtvis SAS flygningar med egen kabinpersonal. Men vid avgångar med få bokningar kan mindre plan sättas in och då används kabinpersonal från GEC. Hur vanligt det är att SAS flyger med de mindre planen kan varken SAS eller Ronneby Airport svara på.

–Det är inte så ofta det händer så det är inte säkert att vi ens blir drabbade av inställda avgångar, säger Ivan Cernac som är operativ chef på Ronneby Airport.

Inte heller SAS tror att det kommer att beröra resenärerna.

–Vi förväntar oss att parterna kommer överens om ett kollektivavtal, säger Catharine Sandegren som är presskontakt på SAS.

Om inte parterna kommer överens går personalen ut i strejk på måndag morgon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.