Foto: SVT

”Vi som bor här kan inte göra någonting”

Publicerad

Först kom chocken. Sedan ilskan. Dessutom växer hopplösheten i takt med att bilbränderna i Olofström avlöser varandra. Och Ali är inte ensam.

Ali, som egentligen heter något anat, bor i området kring Ekerydsplan och Citronvägen där en rad bränder inträffat under det senaste halvåret. Ali har redan fått familjens två bilar förstörda i bränderna och han vågar inte parkera i närheten av hemmet längre.

Han vill inte heller ställa upp på en intervju som gör att han kan identifieras. Skälet är enkelt. Ali är rädd. Rädd att något ska hända honom igen.

– Jag är chockad och det känns inte alls bra. Jag blir förbannad också, säger han.

Ali visar upp bild på det som är kvar av hans bil. Foto: SVT

Han är tillsammans med andra som bor i området och som vi pratat med, både arg och orolig över hur det bostadsområdet som tidigare var lugnt och fridfullt blivit så utsatt.

”Vi kan inte göra något”

Ali har bott i området i flera år och har aldrig varit med om något liknande tidigare.

– De som är ansvariga, kommunen och polisen måste göra någonting. Vi som bor här kan inte göra någonting, säger han.

Han och grannarna hoppas nu på övervakningskameror vid parkeringsplatserna. Men Ali är samtidigt uppgiven och tror inte att det är särskilt stor chans att fallet klaras upp.

Vanmakten har lett till många i området väljer att parkera sina bilar längre bort från hemmet, trots att de ibland måste stå felparkerade och riskerar böter.

En av dem är Ali.

– Jag vågar inte ha den nya bilen som jag har fått låna stående här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.