En av de åtalade förs in under den sista rättegångsdagen i det så kallade tortyrmålet i Karlskrona. Foto: SVT

Yrkar på fängelse – för samtliga

Uppdaterad
Publicerad

Den sista rättegångsdagen i det uppmärksammade tortyrmålet i Karlskrona pågår just nu.

Totalt står sju personer åtalade för den utdragna misshandeln i en lägenhet i Karlskrona i februari i år. Enligt offret, en 21-årig man, var det en misslyckad stöld av tabletter som orsakade det utdragna våldsförloppet.

21-åringen är också, enligt åklagare John Dagnevik, ensam om att i tingsrätten ha hållit fast vid samma berättelse som lämnades under förhören.

Tortyrmisshandeln i Karlskrona

Samtliga åtalade har nämligen under förhandlingen och i olika grad ändrat sina uppgifter och vittnesmål.

– Det är uppenbart att samtliga ljuger. Jag har aldrig varit med om något liknande, säger John Dagnevik, som därför vid flera tillfällen tvingats läsa direkt ur förundersökningen.

I dag håller han sitt slutanförande och kommer att yrka på fängelse för samtliga åtalade.

Den 27-årige man som förutom människorov även står åtalad för försök till mord sedan han, enligt utredningen, försökt strypa offret riskerar det hårdaste straffet: tolv års fängelse.

– Det handlar om ett mycket allvarligt brott, säger John Dagnevik.

”Kraftig avtändning”

27-åringen försvarare Henrik Månsson har en annan uppfattning:

– Utifrån vad han själv berättat under förhandlingen kan det möjligen vara så att han gjort sig skyldig till misshandel av normalgraden, säger han.

Varför har han ändrat sin berättelse?

– Han har varit under en kraftig avtändning. För att bli satt på fri fot sa han bara det som han trodde att polisen ville höra. Vad han sagt i förhör spelar mindre roll. Rätten har att ta ställning till det som sagts under huvudförhandlingen, säger Henrik Månsson.

Övriga åtalade riskerar samtliga fängelse i mellan ett till åtta år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tortyrmisshandeln i Karlskrona

Mer i ämnet