108 barn och ungdomar har försvunnit i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

De senaste fyra åren har 108 ensamkommande barn och ungdomar försvunnit i Dalarna, vilket är en av de högsta siffrorna i Sverige. Det framgår i en kartläggning som presenterades idag.

Under perioden 2013 till 2016 så har 108 ensamkommande barn försvunnit från Dalarna och i förhållande till hur många ensamkommande som tagits emot i länet är det en av de högsta siffrorna i landet. Men det finns delvis en förklaring:

–  I Dalarna beror det dels på att vi har tagit emot många ensamkommande barn och sedan har vi många glesbygdskommuner och där har kanske många unga valt avvika för att kanske åka till en större stad istället, säger Theres Björn som jobbar med integrationsfrågor på länsstyrselsen.

#flykt

Läs även: Två skolklasser flyktingbarn försvinner – varje vecka

Oroliga för negativa beslut

En av de största orsaken till att många ensamkommade barn och unga försvinner är att de är oroliga att få ett negativt beslut eller har fått ett avslagbeslut. Funderingarna på att försvinna är en fråga som familjehemspappan Christer Holm har fått hantera.

”Finns inget alternativ”

– Vad händer som vi gömmer oss? Jag säger åt dem att de ska de inte göra. Men tankarna finns. Det här är ungdomar som har flytt, för dem finns det inget alternativ. Antingen åker de tillbaka och då kommer de förr eller senare att dö, så de är naturligtvis beredda att vara kreativa en gång till, säger Christer.

Tanken är nu att man på länsstyrelsen ska jobba vidare för att förhindra att fler barn och ungdomar och försvinner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet