Foto: TT

15 barn har filmats i omklädningsrum

Uppdaterad
Publicerad

Ett 15-tal barn har filmats av en kamera som en vikarie på en skola i Mora misstänks ha satt upp. Det bekräftar nu åklagarmyndigheten.

Det var i slutet på november som personal ska ha upptäckt att en kamera satts upp utanför ett omklädningsrum på en skola i Mora.

Initialt berättade polisen att man bedömt att inget barn fångats på bild, men nu säger åklagarmyndigheten att åtminstone 15 barn ska ha filmats av kameran. Dock ska inget av barnen ha filmats utan kläder och materialet ska inte heller ha spridits, enligt åklagarmyndigheten. Inte heller ska skolvikarien ha angripit något barn fysiskt.

Stängdes av direkt

Mannen som var lärarvikarie var ny på skolan och hade endast hunnit arbetat ett par dagar. Han stängdes omedelbart av och fick besked att avlägsna sig från platsen omedelbart. Personen har erkänt händelsen. Händelsen är polisanmäld och polisen har påbörjat förundersökning om olaglig kameraövervakning alternativt kränkande fotografering.

Brottet kan ge påföljden böter upp till fängelse i två år.

Avsökt flera skolor

Personen har tidigare gjort ”två korta inhopp” på en annan skola och en förskola i kommunen under våren, som nu också har sökts av men där man inte hittat några kameror.

Informerar föräldrarna

Skolchefen Inga-Lena Spansk har tidigare sagt att föräldrar med elever på den aktuella skolan har informerats om händelserna. Polisen meddelar också i ett pressmeddelande att föräldrar till de drabbade barnen ska underättas. De övriga skolor som vikarien jobbat på har genomsökts, men det har också beslutats om ytterligare åtgärder.

– Vi har beslutat att gå igenom alla skolor och förskolor, säger Inga-Lena Spansk.

Rutinerna för vikarier på skolor i kommunen har ändrats med anledning av det inträffade.

– Vi har infört nya säkerhetsåtgärder som innebär att nya vikarier aldrig jobbar ensamma vid öppning och stängning av skolan, säger Inga-Lena Spansk.

Stöd till barnen

Under veckan som gått har kuratorer och en specialpedagog besökt skolorna för att svara på frågor från barnen.

– Det är barn i olika åldrar så det finns inga generella svar, vi försöker svara på de frågor som dyker upp. Det absolut viktigaste för dem nu är att ha trygga vuxna omkring sig, säger Inga-Lena Spansk.

Kränkande fotografering

Den som olovligen med tekniskt hjälpmedel i hemlighet tar upp bild av någon som befinner sig inomhus i en bostad eller på en toalett, i ett omklädningsrum eller ett annat liknande utrymme, döms för kränkande fotografering till böter eller fängelse i högst två år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.