Åklagaren har identifierat fler smygfilmade barn

Uppdaterad
Publicerad

Härvan kring den pedofilmisstänkte skolläkaren i Falun växer och nu har 21 smygfilmade barn identifierats.

Det var på under tisdagen som SVT Dalarna kunde avslöja att den sexbrottsmisstänkte 52-årige skolläkaren i Falun, redan för att 18 år sedan upptäcktes när han barnporrsurfade på Sjukhusbiblioteket på Falu lasarett. Men inget hände trots anmälan till sjukhuschefen. Nu står det klart att härvan kring skolläkaren växer.

Åklagaren Johan Knies säger under onsdagen att ännu fler barn i Falun har identifierats efter att de smygfilmats av skolläkaren i samband med undersökningar.

Dalarna – Skolläkare sexbrottsmisstänkt

Totalt handlar det nu om 21 barn och polisen har också tagit del av uppgifterna om att skolläkarens läggning och intresse för barnporr var känt redan 1998.

– Vi känner till de uppgifterna, men det är oklart om vi kan använda dem i förundersökningen eftersom de ligger långt tillbaka i tiden, säger åklagare Johan Knies.

Av det material med sexuella övergrepp mot barn som hittats i skolläkarens dator, bedöms 14.800 filmer och bilder vara särskilt hänsynslösa eller grova. Materialet är omfattande och åklagaren har därför begärt förlängd tid för åtal.

– Jag tycker att sjukhuschefen och landstingsledningen borde ha agerat redan när jag anmälde det här för 18 år sedan, säger Bengt Holmquist som då var chef för Sjukhusbiblioteket i Falun.

– En person med den här läggningen ska inte vara läkare, det är min uppfattning och jag frågar mig vad som hänt under 18 år?

Det är nu snart tre veckor sedan som den 52-årige skolläkaren från Falun häktades på sannolika skäl misstänkt för grovt barnpornografibrott och sexuella övergrepp mot barn. Läkaren som arbetat på en vårdcentral och som skolläkare på flera skolor i Falun, hade också i sin dator runt 14.000 filmer med sexuella övergrepp på barn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Skolläkare sexbrottsmisstänkt

Mer i ämnet