Foto: SVT Design

Åklagaren: Det är ett brott

Uppdaterad
Publicerad

Att skicka en bild på sin snopp kan vara ett brott, ifall personen som tar emot bilden känner att det är kränkande. Men att få det som kallas ”dickpic”, är så vanligt att många inte ens känner till att det är ett brott.

– Man kränker någons sexuella integritet genom att skicka en sådan bild. Man kan aldrig skicka sådana bilder oönskat till någon, det är alltid att betrakta för sexuellt ofredande, säger chefsåklagare Fredrik Skoglund.

– Att dickpics skulle klassas som det visste jag inte, Sara Naeem som också fått snoppbilder skickat till sig.

Snoppbilder – ett ofredande

– Nej, det visste jag inte, säger Emelie Karlsson.

Moa Henriksson kände dock till det.

– Det visste jag, men jag orkar inte bry mig

Är du rädd för att inte bli trodd?

– Nej då. Det blir man nog men jag tror inte det blir något i alla fall. Enligt polisen är det sådan liten sak att det ofta blir nedlagt, säger Moa.

Kan leda till fängelse

Påföljden är böter men man kan få fängelse i högst  två år, berättar Fredrik Skoglund.

– Gör man det här i större utsträckning och skickar till flera olika individer är det absolut på fängelsenivå.

Magdalena Öst har tidigare berättat för SVT att hon får snoppbilder skickat till sig på daglig basis. Men att det var brottsligt hade hon inte tänkt på och inte heller att man kan få fängelse för det.

– Det var jättehårt straff, men jag förstår det.

Få leder till åtal – få anmäler

I Dalarna har några fall lett till åtal, men de flesta dickpics polisanmäls inte ens, fast att det alltså är ett brott som kan ge fängelse. De flesta som SVT Nyheter Dalarna pratat med rycker på axlarna.  De får bilder av folk som de känner, men även av okända män i alla åldrar. Och när det kommer till påföljden kan åldern spela stor roll, enligt åklagaren.

– Är man vuxen och betydligt äldre än den man skickar bilden till, i synnerhet om man skickar till de under 15 år, så ses det ju allvarligare. då kanske det inte behövs så mycket för att man till och med ska kunna dömas till fängelse.

Yngre kan inte samtycka till att få bilder

– Som yngre barn kan man inte heller samtycka till att få en sådan bild, det kan man göra som vuxen utan att det är straffbart. Men att skicka sådana bilder till yngre barn, även om de har bett att få dem, är alltid straffbart.

Är du utsatt för brott kan du polisanmäla det genom polisens hemsida eller genom att ringa dem på 114 14.

Från brottsbalken i lagboken – kapitel 6 om sexualbrott

6 § Den som genomför en annan sexuell handling än som avses i 4 och 5 §§ med ett barn under femton år, eller med ett barn som fyllt femton men inte arton år och som gärningsmannen står i ett sådant förhållande till som avses i 4 § andra stycket, döms för sexuellt övergrepp mot barn till fängelse i högst två år.

Är brottet grovt, döms för grovt sexuellt övergrepp mot barn till fängelse i lägst ett och högst sex år. Vid bedömande av om brottet är grovt ska det särskilt beaktas om gärningsmannen är närstående till barnet eller i övrigt utnyttjat sin ställning eller missbrukat ett särskilt förtroende eller om fler än en förgripit sig på barnet eller på annat sätt deltagit i övergreppet eller om brottet med hänsyn till tillvägagångssättet eller barnets låga ålder eller annars inneburit ett hänsynslöst utnyttjande av barnet. Lag (2013:365).

10 § Den som, i annat fall än som avses förut i detta kapitel, sexuellt berör ett barn under femton år eller förmår barnet att företa eller medverka i någon handling med sexuell innebörd, döms för sexuellt ofredande till böter eller fängelse i högst två år.

Detsamma gäller den som blottar sig för någon annan på ett sätt som är ägnat att väcka obehag eller annars genom ord eller handlande ofredar en person på ett sätt som är ägnat att kränka personens sexuella integritet. Lag (2005:90).

Är du utsatt för brott kan du polisanmäla det genom polisens hemsida eller genom att ringa dem på 114 14.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Snoppbilder – ett ofredande

Mer i ämnet