Foto: Patrik Qvicker/SVT

Åklagare överklagar dom i Idremord

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren har valt att överklagat Mora tingsrätts dom i det mord som begick i Idre under våren. Tingsrätten valde att fria en misstänkt 29-åring, vilket nu åklagaren alltså överklagat till Svea hovrätt.

Det var i våras som en person hittades död i en villa i Idre. En 29-årig man misstänktes snart, men friades senare i Mora tingsrätt. Men åklagaren Gun-Britt Ström är av en annan åsikt och skriver nu i en överklagan att hon tycker att Mora tingsrätt brustit i sin värdering av bevisen.

”Domen präglas av att det inte görs en sammanvägning av värdet av den samlade bevisningen”, står det i överklagan som lämnats in till Mora tingsrätt och nu ska skickas vidare till Svea hovrätt.

Misstänkt mord i Idre 2016

Kritik mot bedömning av ljudinspelning

Ett av åklagarens starkaste bevisning har varit den ljudfil som ska ha spelats in mellan den avlidne och den misstänkte 29-åringen under efterfesten när den avlidne ska ha mördats. Åklagaren menar att tingsrätten bedömt ljudkvalitén felaktigt bland annat.

”Till skillnad från tingsrätten menar jag att det genom den i målet förebringade bevisningen är ställt utom rimligt tvivel”

Vill att påföljd ändras till livstids fängelse

Åklagaren vill att den misstänkte döms i första hand på livstid och i andra hand i fängelse i 16 år. Åklagaren har också valt att öppna upp förundersökningen igen och meddelar att ytterligare mer bevisning kan komma att läggas fram.

Även målsägarbiträdet, som representerar den avlidnes familj, har överklagat till hovrätten och står bakom åklagarens synpunkter i fallet.

LÄS MER OM FALLET: Misstänkta mordet i Idre

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt mord i Idre 2016

Mer i ämnet