Åklagaren: ”Relativt nöjd med domen”

Uppdaterad
Publicerad

Åklagare Johan Knies kommenterar domarna i Långshyttemordet.

Åklagaren Johan Knies första tanke efter domarna mot 10 personer i det uppmärksammade fallet där en 61-årig kvinna från Borlänge mördades och dumpades i ett gruvhål utanför Långshyttan i somras är att han är relativt nöjd med domarna.

– Tingsrätten har i stort sätt gått på min linje. Sedan har tingsrätten inte bedömt straffvärdet lika högt som jag och friat på någon åtalspunkt, säger han.

Kvinna mördad i Långshyttan

Yrkade på livstid

Åklagaren hade yrkat på livstids fängelse för den 26-årige man som nu istället dömdes till 17 års fängelse.

– Tingsrätten har ändå bedömt att straffvärdet för hans del låg på 18 år. Normalpåföljden för mord ligger på 14 års fängelse, så de har ändå tyckt att det har varit väsentligt mycket allvarligare än mord i normala fall, så att säga. Så att i stora drag har rätten ändå lyssnat på mina argument, men jag har inte fått fullt gehör för vad jag yrkat, säger han.

Oklart om överklagan

Om åklagarsidan kommer att överklaga domen kan Johan Knies inte säga idag.

– Jag har tre veckor på mig att ta ställning till om jag ska överklaga domen. Jag kommer nog i stort sett att behöva den tiden, men min kommentar i det här läget är att jag ändå är relativt nöjd med domen ändå, i och med att tingsrätten trots allt har gått på min linje när det gäller väsentliga delar av åtalet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvinna mördad i Långshyttan

Mer i ämnet