Foto: Thomas Carlgren/Pressbild Pontus Lundahl/TT

Åklagarmyndigheten förstärker polisen

Uppdaterad
Publicerad

Åklagarmyndigheten ska nu gå in och förstärka polisen i arbetet med mängdbrott. I fyra polisregioner ska åklagare gå in och leda förundersökningar.

På torsdagsmorgonen meddelade Åklagarmyndigheten att man ska förstärka polisen för att utreda mängdbrott. SVTs granskning visar att endast 14 procent av de anmälda mängdbrotten klaras upp och hälften av anmälningarna läggs ner direkt.

Fyra områden anställer åklagare

I fyra av sju polisregioner, Syd, Mitt, Väst och Bergslagen kommer åklagare anställas tillfälligt för leda förundersökningar. Dessutom inrättas en särskild utredningsgrupp i region Öst som består av en polisiär förundersökningsledare, cirka sex utredande poliser och en åklagarresurs. Denna grupp ska under sex månader arbeta av mängdbrottsärenden som ännu inte avgjorts inom ett av lokalpolisområdena i regionen.

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

Gunnar Brodin är chef för åklagarområde Bergslagen. Han tycker det ska bli väldigt intressesant att se om det får någon effekt.

– Vi ska komma ihåg att det ju bara rör sig om en 10-11 åklagare totalt i landet, säger han.

Kommer inte lösa problemet

Han menar att det här ju inte kommer lösa polisens problem i allmänhet men att man hoppas att det kan öka leveransen till åklagarmyndigheten.

I Bergslagen kommer man att börja med en åklagare från april till midsommar i Karlstad. Under sommaren tror man inte att man kommer kunna bidra speciellt mycket med tanke på semestrar så i september är det dags för Dalarnas och Örebros tur. I vilken ordning är ännu inte klart.

– Men hur det kommer se ut beror ju också på om någon vill göra det, det är ingen tvångskommendering, säger han.

Forcerat beslut

Gunnar Brodin tycker att beslutet gått fort. Regeringen beslutade den 2 februari 2017 att ge Polismyndigheten och Åklagarmyndigheten i uppdrag att ytterligare förstärka sin samverkan i det brottsutredande arbetet.

Under tiden fram till idag har det varit ett intensivt arbete.

– Vi hoppas väl att vi ska kunna leverera vad regeringen önskar, att minska balanserna och öka leveranserna till åklagarmyndigheten.

Inte tillräcklig fart

Åklagarmyndigheten är beredda att ta emot fler ärenden än vad man får av polisen.

– Vi ser ju idag att det inte är tilläcklig fart i många ärenden. Det saknas ju uppenbarligen resurser, säger han.

Däremot ser Gunnar Brodin att det i allvarligare ärenden, där människor är häktade till exempel att det går snabbare.

– Det är ju en tydlig prioritering från polisens sida där, säger han.

Särskilda utredningsgrupper

Förslaget ser ut så här:

I Polisregion Syd ska en åklagare anställas i Malmö under sex månader.

I Polisregion Väst anställs tre åklagare mellan två och fem månader vardera.

I Polisregion Bergslagen anställs två åklagare.

I Polisregion Mitt tre anställs åklagare.

Den sammanlagda tidsperioden som åklagarresurser stödjer respektive polisregion blir sex månader eller längre.

I samtliga åklagarområden och polisregioner kommer särskilda utredningsgrupper att arbeta med att arbeta av äldre ärenden. Ärendena omfattar främst åklagarledda förundersökningar men även polisledda ärenden kommer att omfattas. Exempel på ärenden som kommer att utredas, redovisas och avslutas är åklagarledda bedrägerier, brott i nära relation, våldtäkter samt vålds- och sexualbrott mot barn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

Mer i ämnet