Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när naturvårdaren Marianne Pasanen-Mortensen hittar ägg i sanden i Mora: ”Känns som det fortfarande är något i dem” Foto: Ann-Louise Julin/SVT

Akut hotad reptil kartläggs i Dalarna – här grävs sandödlans ägg fram i Mora

Uppdaterad
Publicerad

Sandödlan har funnits i tusentals år men är nu akut hotad i Dalarna. Några få individer finns kvar på fyra olika platser runt Mora och Orsa.

– Platserna i Dalarna där sandödlan finns är de nordligaste i Europa, så det är viktigt att bevara den då den förmodligen har unik genetik här, säger Marianne Pasanen-Mortensen som är naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen i Dalarna.

Förra året började Länsstyrelsen att inventera sandödlor genom att gräva ut ägg från kläckta sandödlor. Varje hona lägger en kull, på så sätt kan honorna räknas.

– Förra året hittade vi 10 kullar med sammanlagt 40 ägg. Dödligheten hos unga sandödlor är ganska hög, så vi väntar oss att bara några överlever till könsmogen ålder och fortplantar sig vid 3-4-års ålder.

Varje individ viktig

På nationell nivå är sandödlan rödlistad som sårbar men i Dalarna är den akut hotad då det finns få individer kvar på endast fyra platser utanför Mora och Orsa.

– Varje individ i den här lilla populationen är viktig.

Kan slås ut

På årets inventering hittades endast två ägg och det kan det finnas flera orsaker till enligt Marianne Pasanen-Mortensen.

– Det kan vara vi som inte lyckats med inventeringen, höga vattenflöden som sköljt bort äggen eller så har reproduktionen misslyckats.

– Det går väl an om det bara händer en gång men om vi inte hittar några ägg upprepade gånger så kan populationen slås ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.