Allergianpassad skola invigd i Rättvik

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen invigdes en ny del av Nyhedsskolan i Rättvik. Lokalerna har allergianpassats, vilket gör det möjligt även för barn med svåra allergier att gå där.

Den nya delen av skolan har kostat nio miljoner att bygga. Materialen som använts i bygget är specialanpassade och det finns också ett avancerat fläktsystem för att hålla luften i skolan ren. Skolan kommer att börja användas om två veckor, vilket barnen ser fram emot. 

– Det ska bli kul med större lokaler, och att alla kan gå tillsammans, säger Alice Friberg Wikman en av de som kommer att gå i den nya delen av skolan.

Måste anpassa verksamheten

En av orsakerna till att skolan fått en ny del är att det 2015 kom en ny lag som säger att alla skolor måste anpassa verksamheten så att den passar barn och unga med någon form av funktionsnedsättning. Enligt Astma- och allergiförbundet har ett av tre barn någon form av allergiska besvär.

– Vi har gjort den här delen med slussar och det är nog inte så vanligt, säger skolans rektor Jenny Sandelin.

– Jag vet inte om några anpassade lokaler som skulle vara exakt likadana som de här, jag skulle säga att det är ganska ovanligt, säger Marie-Louise Luther, ombudsman för inomhusmiljö på Astma- och allergiförbundet. 

70-tal skolor över hela landet

Senast förbundet gjorde en kartläggning av antalet allergianpassade skollokaler 2005 fanns ett 70-tal över hela landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.