Allt fler ryttare upptäcker det beridna bågskyttet

Publicerad

Katarina gillar att skjuta prick när hon rider

– Jag älskar hästar och har hållit på med bågskytte vid sidan om ridningen. Nu får jag kombinera dom och det är dubbelt så kul. Det säger 15-åriga Katarina Kock från Leksand som på kort tid kvalificerat sig till den svenska eliten i grenen beridet bågskytte. Mats Woxmark som är tränare i grenen i Bågskytteklubben Siljanspilen berättar att det nu finns cirka 500 utövare i grenen i Sverige och att det är många som strömmar till för att skjuta prick med pilbåge medan man rider.

Klubben tränar i Övre Gärdsjö i Rättvik och dit kommer ryttare och hästar från flera kommuner.

– Det handlar om att ha modet att släppa kontrollen över hästen och ge den tillit, och i slutändan få samspelet att fungera, säger Mats Woxmark samtidigt som han svingar sig upp på hästen för att skjuta prick på de tre tavlorna som finns uppställda efter varandra. Han har sett hur många ryttare snabbt blir förtjusta i sporten och tror på fler framtida utövare då grenen sedan årsskiftet också är officiell gren inom Svenska Bågskytte Förbundet. I Ungern är grenen som störst i Europa.

– Där talar man om flera hundra tusen utövare, säger Mats Woxmark.

En klar poäng är att alla kan tävla mot alla.

– Alla tävlar tillsammans. Det är jättekul, och att slå dom som är över fyrtio ger en speciell känsla, säger Katarina Kock med ett stort leende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.