Allt tuffare för tidningarna – skär ner på journalister

Uppdaterad
Publicerad

Gratis nyheter på webben gör det allt tuffare ekonomiskt för tidningarna. Redaktionen i Hedemora stängs och många lokalredaktioner får minskad bemanning när Dalarnas Tidningar ska dra in 13 tjänster.

Journalisten Peter Gustavsson visar oss runt på redaktionen för Södra Dalarnes tidning i Hedemora. Han berättar att det funnits en obruten tidningstradition där sedan 1864 men nu är det slut.

– Det är vemodigt, mycket vemodigt, säger Peter som efter 39 års arbete kommer att förlora jobbet.

Dalarna – tidningskrisen

Hans kollega Eva Langefalk sitter i ett av rummen och hon personifierar den granskande journalistiken i Hedemora. Hon har jobbat i 16 år och även hon kommer att få sluta. Då upphör nog också den granskande journalistiken i Hedemora, säger hon.

– Jag tror det är en demokratifråga, för de som kommer jobba med bevakningen av Hedemora i framtiden kommer inte hinna med att granska på samma sätt.

Det är meningen att redaktionen för Avesta tidning ska ta hand om bevakningen av Hedemora och Säter i framtiden.

Men samtidigt som bevakningsansvaret utökas så försvinner hälften av tjänsterna på redaktionen i Avesta och det blir bara fyra reportrar kvar där.

Läsarna väljer webben i stället

Chefredaktören och ansvarige utgivaren för alla titlarna inom Dalarnas Tidningar är Carl Johan Bergman. Han säger att det är den sviktande ekonomin som tvingar företaget till de här neddragningarna och det finns nästan inget annat än personal att spara på.

Samtidigt sker en förflyttning hos läsarna från papperstidningarna till webben där de är vana vid att få läsa gratis.

– Det är aldrig bra när journlister försvinner, men vi måste se till den verklighet som råder och anpassa oss till det säger Carl Johan Bergman.

Förutom Hedemora och Avesta så försvinner även tjänster på lokalredaktionerna i Ludvika, Borlänge och Mora samt på redaktionen i Falun. Totalt är det tretton tjänster som ska bort nu.

För ett år sedan stängdes även lokalredaktionerna i Malung och Rättvik. Läs här om när DT:s lokalredaktion i Malung lades ned förra året.

Dalarnas Tidningar

Ett medieföretag som grundades 1987.

I dag ägs det av Mittmedia, en av Sveriges största mediakoncerner

Dalarnas Tidningar ger ut:

Falu kuriren

Borlänge Tidning

Södra Dalarnes tidning

Nya Ludvika tidning

Mora tidning

Dalademokraten

www.dt.se.

Mitt Dalarna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – tidningskrisen

Mer i ämnet