Foto: Arkivbild

Ambulans rådde man att uppsöka sjukhus för att utesluta infarkt

Uppdaterad
Publicerad

En man i Vansbro ringde efter ambulans när han fick symptom på hjärtinfarkt med bröstsmärtor som strålade ut i armen.

Efter en timme var ambulansen på plats och personalen kunde undersöka mannen. Men istället för att ta med mannen till sjukhus i ambulansen gav personalen rådet att mannen borde söka vård på sjukhus och beställde en sjuktransport till honom. Detta trots bröstsmärtor och domningar i händerna.

Tuppade av

När mannen, tre timmar senare,  färdades med sjuktransport tuppade han av när bröstsmärtorna tilltog. Han kördes först till Mora lasarett men när sjuktransporten kom fram dit skickades han vidare till Falu lasarett för få en så kallad ballongsprängning.

Ambulanspersonalens verksamhetschef tycker att personalen gjorde en korrekt bedömning när de inte tog med mannen i ambulansen eftersom han var besvärsfri när de undersökte honom. Ambulansöverläkaren menar att mannens tillstånd inte krävde akutambulansens resurser.

Bristande vård

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, menar dock att det fanns brister i vården.

”IVO ställer sig frågande till att patienten inte fick följa med i ambulansen då symtombilden enligt IVO:s bedömning visade på misstanke om hjärtinfarkt intill dess att blodprov visat på annat.”, skriver myndigheten i sitt beslut.

IVO påpekar att ambulanspersonalen och den ansvarige läkaren har ett gemensamt ansvar för att det dröjde innan patienten fick en ytterligare medicinsk bedömning på sjukhus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.