Ambulanshelikoptern äntligen invigd

Uppdaterad
Publicerad

Trots att Dalarnas ambulanshelikopter har varit i drift sedan april har den inte invigts officiellt – förrän idag.

Men det var inte bara ambulanshelikoptern som invigdes, utan även den nybyggda hangaren och personalutrymmen.

Det var pompa och ståt på flygplatsen i Mora under onsdagen när Dalarnas omstridda ambulanshelikopter invigdes. Politiker och tjänstemän som talade, tårta, och obligatorisk bandklippning.

– Nu när den har jobbat de här fyra månaderna och verkligen varit ute och gjort livräddande insatser så ser vi ju att synen på behovet av den har börjat vända, säger landstingsrådet Ingalill Persson (S). Men det visste vi ju också hela tiden att när den är på plats och börjar göra insatser så kommer också synen på behovet att vända.

Helikoptern har varit flitigt använd under de månader den varit i drift. Snittet ligger på 35 patienter per månad som flugits, det är lite drygt en om dagen. Och merparten av utryckningarna har handlat om rena sjukdomsfall, bara en mindre del har handlat om olyckor.

Och kritiken mot helikopterinköpet för 60 miljoner kronor och alla andra vidhängande kostnader verkar nu klinga av mer och mer – även om den inte har avtagit helt.

– Det är inte tu tal om att helikoptern fyller en funktion, säger nu landstingets oppositionsråd Birgitta Sacrédeus (KD) som varit kritisk till inköpet. Problemet var den dåliga ekonomin, att vi inte ens hade en bra bilambulansflotta, vilket gjorde att vi nog borde ha leasat helikoptern istället för att köpa den. Det var de kritiska synpunkterna som oppositionen förde fram.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.