Foto: SVT

”Varför väcker det här ämnet så heta känslor bland folk?”

Uppdaterad
Publicerad

Tomas Axelson, docent i religionssociologi och verksamhetsledare för Interkulturellt utvecklingscentrum Dalarna, svarade på frågor från nyfikna tittare på onsdagskvällen.

Se hela chatten här

Forskaren Tomas Axelson hade fullt upp med att svara på de många frågor som tittare ställde i den chatt som anordnades på onsdagskvällen. Många frågor hade kommit in under dagen och fortsatte trilla in under chatten.

Signaturen Elisabet L frågade exempelvis: Varför väcker det här ämnet så heta känslor bland folk?

– Min analys av ämnets hetta har att göra med den skräck som attacker runt om i världen och Europa skapat på djupet hos många av oss. Flera av attackerna sker ju explicit i islams namn, vilket utgör ett jättebekymmer för många muslimer, eftersom många muslimer själva är ytterst förtvivlade över denna utveckling, svarar Tomas Axelson.

– Det allvarligaste just nu i vårt land är aspekten rädsla som blivit in del av vårt samtidspolitiska klimat, fortsätter Tomas Axelson i chatten.

Att chatta på det här sättet är ett nytt sätt att möta allmänheten för honom.

– Jättespännande! Många bra frågor som gick rakt in i komplexiteten på ämnet, säger Tomas Axelson när chatten avslutats.

– På ett sätt är det ju public service i nya former att kunna möta brännande frågor så här, jag ser det också som ett sätt att sprida forskningskunskap i gränslandet mellan akademi och folkbildning, säger Tomas Axelson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.