Foto: SVT

Brandbilsföraren frias

Uppdaterad
Publicerad

Den åtalade föraren av brandbilen frias från ansvar för dödsolyckan i Tolvsbo förra sommaren.

Enligt försvarsadvokaten har den åtalade brandbilsföraren sagt att domen är en lättnad, men ingen egentlig glädje eftersom han har förlorat två arbetskamrater.

Det var den 12 juli 2012 som räddningstjänsten i Smedjebacken larmades till en trafikolycka. Efter ett möte med en lastbil vid Tolvsbo så tappar föraren till en av brandbilarna kontrollen över fordonet och kör ner i en ravin. Två brandmän omkom vid olyckan och tre skadades.

Dalarna – Brandmän i dödsolycka

För två veckor sedan hölls rättegång mot brandbilsföraren, som stod åtalad för vårdlöshet i trafik och vållande till annans död. Den åtalade föraren har nekat till brott och yrkade på ett frikännande.

Enligt domen som kom på måndagsförmiddagen frikänns föraren från ansvar och tingsrätten har tagit med beaktande av körningens syfte och omständigheterna kring denna, inte finner det styrkt att föraren framfört räddningsfordonet med en, i förhållande till väg, sikt- eller trafikförhållanden, för hög hastighet.

I domen skriver man också att tingsrätten inte finner det bevisat att räddningsfordonet framförts med en tillräckligt felaktig fordonsplacering för att den med hänsyn till omständigheterna varit oaktsam. Åtalet för vårdslöshet i trafik ogillas alltså.

Man skriver också att med beaktande av det anförda att det inte heller kan påstås att brandmannen gjort sig skyldig till en sådan klandervärd oaktsamhet, att han gjort sig skyldig till vållande till annans död. Även detta åtal ogillas också.

Åklagaren Kristofer Magnusson säger till Gävledala att han inte vill kommentera domen innan han gått igenom den mer noggrant. Inom de närmsta dagarna kommer han bestämma om domen ska överklagas.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Brandmän i dödsolycka

Mer i ämnet