Alexandra Edebo slutade trea och blev bästa svenska. Axel Frost blev bäste svensk på herrsidan och slutade åtta. Båda tävlar för IFK Mora.

Återväxt inom skicross ska säkras

Uppdaterad
Publicerad

På söndagen kördes skicrosstävlingar i Europacupen i Gopshusbacken mellan Mora och Älvdalen. Många elitåkare som även tävlar i världsupen fanns på plats. Men återväxten är inte som den borde vara i svensk skicross, något man nu vill ändra på.

– Det är ett barn- och ungdomskoncept som vi tagit fram som ska underlätta för klubbar att dels arrangera tävlingar och träningar, men även hjälpa barn att hitta till skicross, säger Malin Eriksson, som jobbar med nationell utveckling av skicross på Svenska Skidförbundet.

Varför ska man åka skicross?

– Det är väldigt mycket åkglädje, det är inte ensidigt utan hela tiden nya utmaningar, säger Malin Eriksson.

Det har varit en del skador inom skicross på sistone, bland annat skadades Anna Holmlund svårt under skicrossträning, hur tänker ni runt skaderisken?

– Skaderisken är något som finns i allt man gör. Sen är det inte säkert att det är mer skador i skicross än i andra sporter, men sporten har utvecklats väldigt mycket när det gäller säkerhetstänket. Banorna är uppbyggda för att minimera skador, säger Malin Eriksson.

Bästa svenska i tävlingen blev Lisa Andersson. Alexandra Edebo från IFK Mora slutade trea. Bäste svensk på herrsidan blev Axel Frost som slutade åtta. Även han tävlar för IFK Mora.

Det tävlas i skicross på tre olika nivåer – Sverigecupen, Europacupen och Världscupen. 

Resultat

Damer:

1. Lisa Andersson

2. Talina Gantenbein

3. Alexandra Edebo

Herrar:

1. Robert Winkler

2. Johannes Aujesky

3. Thomas Harasser

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.