Attityder bakom dödsolyckor

Publicerad

32 personer fick sätta livet till i trafiken i Dalarna förra året, vilket är mer än en fördubbling jämfört med året innan. Alarmerande siffror som fått flera myndigheter att reagera.

Trafikåret 2012 blev en dyster historia i Dalarna, med 25 döda, jämfört med 11 året innan. Med sjukdomsfall och självmord inräknat hela 32 döda personer. Det samtidigt som antalet dödsolyckor i landet som helhet, inte varit så få sedan 40-talet.

Under våren har en grupp med representanter från bland annat Polismyndigheten, Landstinget, Länsstyrelsen, Trafikverket och Transsportstyrelsen, träffats för att försöka se bakom statistiken.

– Vi har haft tre möten, där vi försöker konkretisera vad vi kan förbättra. Inte bara genom hastighetsövervakning och inte bara bältesövervakning. Det kan vara alkoholmissbruk i hemmiljö, beteenden i skolan, i vissa bya och städer som inte är up to date, säger P-O Nordqvist, trafikpolischef i Dalarna. 

Arbetsgruppen har inte sett några tydliga likheter mellan dödsolyckorna, som skett utspritt i länet. Men man kan konstatera att alkohol funnits med i många fall, samt att det behövs mer än bara vajerräcken och trafikkontroller för att minska olyckorna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.