Känslosam avtackning för landshövdingen

Uppdaterad
Publicerad

Det blev känslosamt när Dalarnas landshövding tackades av på fredagseftermiddagen.

Bubbel och fiolmusik välkomnade de omkring 200 gäster som kom för att tacka av landshövding Maria Norrfalk på residenset på fredagseftermiddagen. Efter drygt 8 år som landshövding i Dalarna är det dags för henne att lämna och det var en tagen och märkbart rörd landshövding som tog emot gästerna.

– Det känns väldigt vemodigt och väldigt mycket. Det är påtagligt att nu är det slut. Flyttlasset har gått och så, berättar Maria Norrfalk.

Flyttlasset har gått till Uppsala, där ett annat liv väntar nu.

– Jag kommer att ägna mig åt spännande och roliga uppdrag, men jag kommer inte att jobba exekutivt på det här sättet, säger hon.

Lockas av spontanitet

Efter åtta år som landshövding är det spontanitet som lockar mest framöver.

– Att ha möjlighet att vara spontan längtar jag mest över. Jag har haft en väldigt uppbunden kalender i snart nio år, inte fem dagar i veckan utan sju.

Nu väntar efterträdaren Ylva Thörn på att ta över arbetet från den första september och för Maria Norrfalk är en era över, men Dalarna bär hon med sig.

– På så många sätt, i hela mig.

Avslutar med gåva till folkmusiken

Maria Norrfalk har i samband med att hon slutar som landshövding inrättat ett stipendium som ska ge Dalarnas unga spelmän möjlighet att bevara och föra Dalarnas folkmusiktradition vidare.

– Jag har inte velat ta emot egna gåvor utan vill göra något för länet. Det är ett stipendium som ger unga spelmän möjligheten att lära av våra traditionsbärare. Jag har fått mycket pengar redan, så jag är väldigt tacksam och det ska bli fantastiskt att få lämna över det i samband med nästa års Bingsjöstämma, berättar Maria Norrfalk.

Fram till fredagen har över 140.000 kronor skänkts till stipendiefonden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.