Begåvade elever behöver extra stimulans

Uppdaterad
Publicerad

Falun hade på tisdagen en dag kring vikten av att även begåvade elever får den stimulans de behöver i skolan.

– Ju längre upp i skolan elever kommer och inte har upptäckts och fått stimulans desto större blir risken att de blir uttråkade och tappar motivation att göra någonting i skolan, säger forskaren Elisabet Mellroth från Karlstad Universitet som höll en föreläsning för lärare och skolledare.

– En myt är att begåvade elever klarar sig själva. Det ställer krav på lärare och skolledare att man har ett öppet och flexibelt sätt att se på individerna och möta deras behov, sa Elisabet Mellroth.

För särskilt matematikintresserade elever höll Valentina Chapovalova från Uppsala lektion på Lugnetgymnasiet. Sedan ett par år driver Falu kommun och Ljungbergsfonden projektet Matteutmanarna där högstadie- och gymnasieelever träffas efter skoltid och löser matteproblem och Chapovalovas besök var en del av detta. Det är viktigt att lärarna blir medvetna om att alla elever behöver utmaningar, tyckte eleven Filippa Straumsnes.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.