Berguven kan vara tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Dalarnas landskapsdjur berguven kan vara tillbaka vid Falu gruva igen. Detta sedan den omstridda uvstatyn vid gruvan täckts över med sopsäckar i väntan på en flytt.

Läs mer: Berguv siktad på Kristine kyrka

I mer än 20 år har berguvar häckat i Falu gruva och på senare år har livet i boet kunnat följas på nätet genom en webbkamera.

Berguven i Dalarna

Men i höstas försvann uvarna oförklarligt.

En teori var att dom störts av den bronsstaty av en berguv som tidigare stod i centrala Falun. Men ifjol flyttades den till gruvan och statyn har stört uvarna menar flera ornitologer.

– När statyn kom dit valde berguvarna att vara i en annan del av gruvan och de tvingades också ta en annan väg när de flög till soptippen för att hämta mat, säger ornitologen Kalle Bergström som följt gruvuvarna i många år.

Har hörts hoande

Men sen två dagar tillbaka har man hört ropande uvar, dels vid gruvan och dels på Lustigknopp-området i centrala Falun.

– Nu när vi vet att vi har berguv i området igen tycker jag att man omedelbart ska flytta tillbaka statyn ner till stan, säger Kalle Bergström. Detta för att inte orsaka en ny konflikt mellan statyn och uvarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Berguven i Dalarna

Mer i ämnet