Foto: SVT

Bilägarna har fått nog av polisen

Uppdaterad
Publicerad

Veteranbilsägarna menar att polisens bilinspektörer anmärkt på felaktiga saker på deras bilar under sommarens bilevenemang i länet. Men irritationen bottnar framför allt i dålig samordning mellan polisen, Transportstyrelsen och bilbesiktningen och i helgen arrangeras flera protestcruisingar runt om i Sverige för att visa missnöjet.

– Det är väldigt dålig samordning, då man först kan besiktiga en bil och få den godkänd, men sen träffa på en bilinspektör som slår ner på hela bilen, säger Bosse Hårdén.

Har olika kontroller

Besiktningens och polisens kontroller skiljer sig nämligen. Rent krasst så ska besiktningen se till att exempelvis en lampa lyser och sitter rätt och kan godkänna bilen flera gånger, medan polisens bilinspektör vid en flygande kontroll kan underkänna bilen ifall lampan inte är EU-godkänd. Bilägaren kan då tvingas göra en hel regstreringsbesiktning -  vilket kostar framför allt veteranbilsägare tid, tusenlappar och som inte heller går  att överklaga.

Startade Facebookgrupp

Bosse Hårdén startade en Facebook-grupp efter att hört att flera bilägare ska ha fått felaktiga anmärkningar och böter av polisen under både Classic Car Week i Rättvik och Musik och Motor i Älvdalen. På bara några veckor har gruppen över 22 000 medlemmar.

– Jag trodde kanske att det skulle bli några hundra medlemmar som diskuterade problemen, men det har fullständigt exploderat. Bilkulturen är stor i Sverige och det här påverkar väldigt många människor, säger Bosse Hårdén.

Protestcruising i hela landet

För att visa missnöjet ytterligare, ordnas därför protestcruisingar på ett fyrtiotal platser runt om i landet i helgen. Hundratals bilar sluter upp längs vägarna, bland annat i Stockholm, Örebro och i Falun och Borlänge.

– Vi vill få till att man får till en gemensam träff mellan oss, polisen, Transportstyrelsen och bilprovningen och där alla sätter sig ner och pratar om det här, säger Bosse Hårdén.

SVT Nyheter Dalarna har försökt nå polisen för en kommentar, men utan att lyckas.

I ett pressmeddelande från dem skriver de att några rapporter om brister har upphävts. Polisen skriver också att enskilda poliser utsatts för hot och kränkningar i sociala medier, dessutom är polisens agerande föremål för en anmälan till Justitieombudsmannen.

Cruisingen äger rum på lördag mellan Falun och Borlänge.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.