Foto: arkivbild/Torbjörn Påhlman/SVT

Björn skjuten vid skyddsjakt i Kniva

Uppdaterad
Publicerad

En ung björnhane på 100 kilo sköts vid skyddsjakt i Kniva i Falun i torsdags kväll. Björnen hade en längre tid letat mat i soptunnor, bikupor och komposter.

Länsstyrelsens naturbevakare Bert Eriksson tror att den björn han nu sköt var samma björn som han följde redan i våras när den tömde soptunnor i Svärdsjö och Långshyttan. Vartefter han stängslade in områden för att hindra björnens soptunneätande gick den vidare till nya soptunnor.

– Jag räknade ut att han minst varit i 60 soptunnor. I måndags tömdes soptunnorna i Kniva, men då gick han runt i komposthögarna här istället, säger Bert Eriksson.

Efter att Länsstyrelsen på torsdagen tagit beslut om att björnen skulle avlivas, ställde Bert Eriksson upp en soptunna i en glänta där han också ordnade belysning. När björnen kom dit kunde den fällas med ett skott som avlossades på cirka 100 meter. Vid flera tillfällen har människor varit cirka 20 meter från björnen som inte gjort några utfall mot människor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.