Foto: Johan Sundström/SVT

Bombhot mot flera skolor

Uppdaterad
Publicerad

Det har inkommit flera hot mot gymnasie- och grundskolor i Ludvika via appen Jodel.

Under det senaste dygnet har flera skolor i landet utsatts för hot via appen Jodel, bland andra Lunds universitet. Nu har också gymnasie- och grundskolor i Ludvika utsatts för hot.

– Det rör sig om ett klassiskt bombhot. Hoten brukar framföras på telefon, men nu finns det en annan kanal för sådant här, säger Stefan Dangardt vid polisen i Dalarna.

Dalarna – Hot mot skolor

Hot mot flera skolor

Ett hot ska ha inkommit på måndagskvällen mot Högbergsskolan. Efter det hotet beslutade skolledningen i samråd med polisen att inte stänga skolan under tisdagen. Men under tisdagsmorgonen inkom ytterligare ett hot mot samma skola om att man skulle spränga en toalett. Då fattades ett nytt beslut.

– Efter det andra hotet beslutade vi att personal och elever som känner obehag får gå hem. Många har redan valt att lämna skolan, så det är ganska tomt här nu, säger Åke Sandberg, utbildningschef på Västerbergslagens utbildningscentrum, där Högbergsskolan ingår, till SVT Nyheter Dalarna på tisdagsförmiddagen.

”Vi har prov imorgon”

Lukas Baier som går årskurs tre på teknikprogrammet var en av de som ändå valde att stanna kvar i skolan.

– Det kändes inte allvarligt, dessutom har vi prov imorgon, säger han.

Naghib Nikan som går i årskurs två på samma program håller med om att skolan ändå känns säker.

– Det känns säkert, särskilt eftersom polisen varit här och kollat, de har skött det bra, säger han.

Under tisdagen ska hot också ha inkommit mot ABB-gymnasiet i Ludvika och mot grundskolorna Kyrkskolan och Lorensberga skola, enligt Ludvika kommun.

Oro även i Smedjebacken

Västerbergslagens utbildningscentrum har verksamhet även i Smedjebacken, och där har heller ingen av skolorna stängts för undervisning. Men där valde elever och personal på Stegelbackens skola och Smedenskolan att gå hem.

– Men ingen skola stängdes alltså för undervisning och jag bedömer också att det rådde ett ganska lugnt läge under dagen, säger Ludvikas tillförordnade kommunchef Jan Lindström i ett pressmeddelande.

Han fortsätter:

– Samarbetet mellan alla inblandade, från de kommunala verksamheterna och från polisen, fungerade bra. Vi håller nu också fortsatt koll på vad som händer.

Anmälan om olaga hot

Polisen har en patrull på plats vid Högbergsskolan under tisdagsmorgonen, men har inte vidtagit några andra åtgärder.

– Vi sätter inte in några extraordinära insatser i nuläget, det är upp till skolan och kommunen att ta beslut om man ska skicka hem eleverna eller inte, fortsätter Dangardt.

En anmälan om olaga hot har upprättats.

Första gången i Dalarna

Under måndagen framfördes hot via appen mot flera skolor i landet. Enligt Stefan Dangardt är det första gången en skola i Dalarna utsätts.

– Vad jag vet är det första gången i Dalarna. Det här verkar ha spridit sig som en epidemi över landet, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Hot mot skolor

Mer i ämnet