Foto: Bengterik Busk/SVT

Bråk och protester mötte Jimmie Åkesson

Uppdaterad
Publicerad

Hög säkerhet och stökigt på flera håll när Sverigedemokraternas partiledare besökte flera orter i Dalarna

Säkerheten var mycket hög när Sverigedemokraternas Dalaturné inleddes idag i Malung. Som på många andra ställen i landet möttes partiledaren Jimmie Åkesson av tysta protester där hundratals personer vände ryggen till partiledaren när han höll tal.

Efter talet på den andra besöksorten Mora blev det oroligt och polisen fick gå emellan när ett gäng ungdomar började bråka.

Gävledala: Jimmie Åkesson besöker Dalarna

Åkessons turné fortsatte sedan med ett besök i Leksand och totalt var det 25 poliser som följde med partiledaren runt om i Dalarna.

I Borlänge fick Åkesson avbryta sitt valtal flera gånger på grund av högljudda demonstranter. 22 personer omhändertogs där av polisen för störande av ordning och sattes i en inhyrd buss.

Just när Jimmie Åkesson skulle börja tala på stora torget i Falun kastade någon ett ägg mot scenen men ingen blev träffad av ägget.

En person fick föras bort av polis. I ena änden av torget hade Dalarna Mot Rasism ett eget möte där de står och pratar om kärlek och ropar ”inga rasister på våra gator”.

Efter Åkesson hade talat klart var det flera personer som sprang fram mot staketet och försökte nå fram till Åkesson. Då fick polisen med flera polishundar ingripa.

Enligt Karl Loxbo som forskat i statsvetenskap gör dessa typer av protester varken från eller till.

– Det upplevs i mångas ögon störa ordningen helt enkelt. Det ger en bild av att detta parti behandlas på ett annat sätt än allla andra partier. Man har rätt att ge sig in och störa istället för att möta dom i sak och det är kontraproduktivt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gävledala: Jimmie Åkesson besöker Dalarna

Mer i ämnet