• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Nordmaling i Nordmalings kommun, Västerbottens län. Det brinner i en villa i centrala Nordmaling med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Dubbelspårsbygge med förhinder

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen inleddes arbetet med att med att bygga dubbelspår mellan Skutskär och Furuvik.

Det är den enda kvarvarande sträckan mellan Uppsala och Gävle som ännu saknar dubbelspår.

– Det här gör att vi får närmare till Uppsala och Stockholmsregionen, vilket skapar bättre förutsättningar för människor att få jobb och det skapar förutsättningar för företag att etablera sig i vår kommun, säger Bert-Ola Dahlgren, samhällsbyggnadschef i Älvkarleby kommun.

Frågan om ett dubbelspår på sträckan har stötts och blötts i olika instanser under åratal och skjutits upp av olika orsaker. Men under måndagsförmiddagen skulle grävskopan  som drar upp stubbar från marken ha inlett sitt arbete. Den maskinen drabbades dock av ett dataproblem, så det dröjer ytterligare några dagar innan arbetet kan inledas på allvar.

Dock genomfördes mätningsarbeten i området.

Kostnaden för att bygga dubbelspåret är beräknat till 830 miljoner kronor och arbetet ska vara klart under våren 2016.

Korrigering:

I artikeln uppgavs den beräknade kostnaden för dubbelspåret tidigare till 845 miljoner, den kostnaden är ändrad till 830 miljoner efter kontroll med Trafikverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.