Carl-Oskar Bohlin (M) JO-anmäler länsstyrelsen i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagsledamot Carl-Oskar Bohlin (M) JO-anmäler länsstyrelsen med anledning av att man valt att polisanmäla Dalatrafik för olaglig bevakningsverksamhet.

Det var i slutet av förra veckan som länsstyrelsen i Dalarna beslöt att polisanmäla Dalatrafik sedan bussbolaget engagerat medlemmar i den somaliska PRO-föreningen som bussvärdar. Dalatrafik pekar på att företaget saknar tillstånd att bedriva vaktbolag. Även somaliska PRO omfattas av anmälan, då föreningen misstänks ägna sig åt olaglig bevakningsverksamhet.

”Man har inte på fötterna”

Riksdagsledamot Carl-Oskar Bohlin (M) skriver på måndagen i ett pressmeddelande att länsstyrelsens jurist inte har på fötterna i sin anmälan. Bohlin instämmer med att företag som bedriver bevakningsverksamhet måste vara auktoriserade, men att länsstyrelsens anmälan därefter inte håller måttet.

Busstöket i Borlänge

”Kan inte läsa lagen”

Han skriver citat: ”Det är allvarligt att länsstyrelsen inte kan läsa lagen”. Dels pekar Bohlin på att bevakningsverksamheten inte utförs yrkesmässigt. De somaliska pensionärerna representerar inget företag utan en ideell organisation och ersättningen är i det här fallet ett busskort, samt ett föreningsstöd. Bohlin pekar också på att uppdraget i övrigt har mer gemensamt med nattvandring eller det värdskap som exempelvis cityvärdar utövar.

Flera skäl till JO-anmälan

Enligt Carl-Oskar Bohlin (M) finns flera skäl till en JO-anmälan. Han skriver citat:

”Vad som är ytterligare bekymmersamt är att länsstyrelsen tillgriper polisanmälan för en verksamhet man inte har någon insyn i. Det är helt uppenbart att länsstyrelsen helt och hållet grundar sin uppfattning, om vad trygghetsvärdarna ombord på bussarna ägnar sig åt, på löst tyckande.”

Enligt juristen krävs tillstånd

Henri Liman, jurist på länsstyrelsens rättsenhet, säger i en kommentar till JO-anmälan att länsstyrelsen uppfattning är att den här verksamheten kräver till stånd, men att man nu avvaktar polisutredningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Busstöket i Borlänge

Mer i ämnet