Chaufför som sänkte flottbron frikänns

Uppdaterad
Publicerad

Den lastbilschaufför som med sitt tunga fordon förstörde flottbron i Gagnef friades idag av Falu tingsrätt.

Rättens ordförande var dock av annan mening och ville döma honom till böter för vårdslöshet i trafik.

Det var i slutet av mars som olyckan inträffade. En långtradare från ett åkeri i Lidköping som var lastad med pellets körde ut på flottbron i Gagnef som inte höll för trycket utan kollapsade.

Flottbron i Gagnef

Viktbegränsad bro

Bilen med släp vägde 60 ton, men bron hade en tillåten fordonsvikt på bara fyra ton.

Det spekulerades först i att chauffören skulle slippa åtal, eftersom Trafikverket saknade handlingar om att bron var viktbegränsad.

Men så blev det inte. Den 50-årige chauffören som också äger åkeriet, åtalades vid Falu tingsrätt för grov vårdslöshet i trafik eftersom han trots tydlig skyltning körde ut på flottbron.

Idag kom domen och mannen frias alltså från misstankarna om grov vårdslöshet i trafik.

Mörker påverkade chaufför

Rätten konstaterar att det saknades en gällande föreskrift om brons bärighet och därför varnade inte chaufförens GPS när han närmades sig bron. Rätten menar att han därför inte hade tillräcklig anledning att vara extra uppmärksam. Dessutom var det mörkt när olyckan inträffade, vilket kan ha påverkat mannens möjlighet att upptäcka bron och begränsningsskylten.

Reparationsarbetet pågick under fem månader och kostade totalt cirka fyra miljoner kronor. Trafikverket säger idag att de kommer att kräva ersättning av åkeriets försäkringsbolag för skadorna på bron.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flottbron i Gagnef

Mer i ämnet