Dags att rocka dina sockor

Uppdaterad
Publicerad

Måndag 21 mars firas internationella Downs syndrom-dagen, det är också dagen då det är dags att rocka sina sockor.

Se ett tidigare inslag om rocka sockorna-dagen ovan.

Att rocka sockorna genom att sätta olika sockor på fötterna har blivit ett sätt att visa att det är fint och bra att vara olika.

Initiativet till Rocka sockan togs 2015 av Nathea Anemyr från Vimmerby, vars syster Noelle har Downs syndrom. Hon var less på att höra folk säga dåliga saker om de med downs syndrom, och skapade tillsammans med sin mamma därför facebookgruppen Rocka sockorna, en grupp som snabbt fick stor uppmärksamhet.

I Leksand uppmärksammade klass 4b förra året dagen genom att ta på sig olika sockor.

– Jag tyckte att det var bra med den här dagen, för jag gillar att man är olika, det skulle inte vara bra om alla var lika, sade Hanna Brewitz Spegel om dagen.

Se även: Läsarnas strumpbilder

Internationella Downs syndrom-dagen

Idag, den 21/3, är det Internationella Downs Syndromdagen, World Down Syndrome Day. Dagen är vald eftersom personer med Downs syndrom har tre av kromosom nummer 21.

Många firar dagen med att sätta på sig udda strumpor, för att påminna om att olika är bra! På Instagram och Facebook och andra sociala medier finns hashtaggen #rockadinasockar där många lägger upp bilder på sina udda strumpor.

Källa: fub.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.