Dalfolket som röstar på USA:s nästa president

Uppdaterad
Publicerad

Snart är det dags för det amerikanska valet att avgöras och många är engagerade. Men det är inte bara amerikaner bosatta i USA som är engagerade. Även bland dalfolk med amerikanskt medborgarskap är intresset stort.

För det är ett speciellt val som just gör att intresset är stort, menar Anders Arvidsson.

– Det är ett historiskt val, det kan bli den först kvinnan som väljs till president eller en av historiens största pajas, säger Anders Arvidsson som varit bosatt i Oregon i 27 år, men som tillfälligt flyttat hem till Sverige igen.

USA-val 2016

– Skräckslagen, säger Annelie Thurin även hon bosatt i USA tidigare. Men som numera arbetar som lärare på Hagströmska gymnasiet i Falun. Vidare säger hon:

– Jag tycker det är en fruktansvärd valkampanj, men jag röstar på det minst onda den här gången.

Nära 10.000 röstberättigade amerikaner i Sverige

Valet står mellan den 70-åriga republikanen Donald Trump och den ett år yngre demokraten Hillary Clinton. Den 8 november ska det avgöras. Den som fyllt 18 år och är amerikansk medborgare är röstberättigad.

I Sverige finns i dag 8.556 personer över 18 år som har amerikanskt medborgarskap och därmed rösträtt. Utöver de finns även personer med dubbla medborgarskap.

– Jag tycker det är viktigt, dels för att jag ska flytta tillbaka en dag. Och dels för att det är det mest inflytelserika landet i världen både ekonomiskt och politiskt och militärt, säger Anders.

– Jag har bott i USA i 30 år och har barn som bor där och jag vill inte att han ska representera mig, menar Annelie Thurin som numera bor i Borlänge.

Amerikanska medborgare i Dalarna

Region           Antal

Gagnef           6

Leksand         6

Säter              4

Vansbro         3

Hedemora       4

Mora              21

Älvdalen         1

Avesta            10

Malung-Sälen  1

Ludvika          9

Orsa               6

Rättvik            7

Borlänge         26

Falun              33

Smedjebac.    5

Dalarna          142

Sverige          8556

Siffrorna avser antal folkbokförda i Dalarna 31 augusti med amerikanskt medborgarskap födda 19 981 108 och tidigare.                        

Observera att personer med dubbla medborgarskap endast har ett medborgarskap registrerat i befolkningsregistret.            

Om det ena är svenskt så registreras det svenska, vilket innebär att antalet amerikanska medborgare i Sverige är underskattat.

Källa: Statistiska centralbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet