Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den 24:e tävlingen på Lugnet kan det bli den sista. I klippet berättar tävlingsledaren Sofia Alexandersson om Dalahoppet har någon framtid. Foto: Henrik Kilefors/SVT

Dalahoppet hotas av nybyggen på Lugnet – kan bli sista tävlingen i Falun

Publicerad

En av Sveriges största hopptävlingar kan i år göra sitt sista år på Lugnet i Falun. Dalahoppet hotas av planerade nybyggen som medför att hästarna och deras ryttare inte längre får plats.

Kommunen planerar att en ny multiarena samt ett hotell ska byggas på den så kallade cirkusplatsen på Lugnet i Falun. När det bygget påbörjas ser inte tävlingsledaren Sofia Alexandersson att Dalahoppet kan vara kvar.

– Lugnet försöker hitta en lösning men som det ser ut nu så finns det inte ytor så att det räcker. Det är ledsamt, vi har ju varit här i 24 år, säger Sofia Alexandersson.

Arrangerar ny tävling i Sandviken

Tävlingen utgör en betydande del av inkomsten för Falu Ryttarsällskap så för att vara säkra på att kunna driva verksamheten vidare har klubben tittat på andra möjligheter att få in pengar.

– Det som är klart är att vi ska dra igång en riktigt stor tävling i Sandviken, i Göranssons Arena, som kommer heta Nordic Horse Show. Alternativet hade varit att höja alla kostnader vilket troligtvis resulterar i att folk inte har råd att rida, säger Sofia Alexandersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.