Dalapolitikern kämpar för sommartid

Uppdaterad
Publicerad

Jan Lindholm (MP) har tillsammans med flera andra miljöpartister – och även ledamöter från Liberalerna och Moderaterna – tagit ställning för att sommartid ska bli den normala tiden året runt.

Ska klockan ställas fram eller tillbaka? På söndag den 30 oktober så vrids klockan tillbaka en timme, så som den har sedan år 1980, men det här vill bland annat Jan Lindholm (MP) ändra på.

I en motion till riksdagen har han och flera andra miljöpartistiska ledamöter skrivit att de vill att Sverige ska flytta fram klockan en timme och följa samma tidszon som Finland i framtiden.

Hälsan är anledningen

Framför allt menar de att mer dagsljus under eftermiddagen skulle innebära mer fysisk aktivitet, men också att tröttheten skulle minska.

”Det finns klara fördelar för folkhälsan med en sådan förändring. De mest uppenbara är förbättrad hälsa som en konsekvens av ökad fysisk aktivitet och att de två tidsbytena varje år, som innebär ökad risk för vissa sjukdomar hos en del människor, försvinner”, skriver de i motionen och menar också att den utökande fysiska aktiviteten också gör att folk kör mindre bil.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.