Håller prognosen i sig kan motionärerna se fram emot längre banor att åka på. Foto: Torbjörn Påhlman/SVT

Dåligt med snö inför skidspelen

Publicerad

Med en månad kvar till Svenska skidspelen är snöläget långt från optimalt på riksskidstadion Lugnet i Falun.

Tanken är att det ska köras sprinttävlingar och klassisk masstart om en månad på Lugnet. Men snön har lyst med sin frånvaro på sistone, och i den milda väderleken har det inte heller gått att producera konstsnö i de mängder som behövs.

– Vi har endast haft några dagar med kyla för snöproduktion. Den idealiska snöproduktionstemperaturen ligger under -7 grader, och så kallt har det bara varit under cirka 15 timmar hittills, säger Tomas Jons på Falu kommuns hemsida.

Saknas hälften av snön på stadion

I dagsläget finns en 2,5 km lång konstsnöslinga, varav 1,8 km utgör samma sträckning som tävlingsbanorna. Det går att dra upp en 2,5 km lång tävlingsbana med den befintliga snön, men på skidstadion saknas ungefär hälften av den snö som behövs. Tomas Jons säger att det skulle behövas fyra dagars sammanhängande kyla kallare än -4 grader för att få ihop den snö som behövs.

Ser lovande ut

Och veckan som kommer ser lovande ut. SMHI spår minusgrader flera dagar i rad i Falun, och som en bonus också en del nederbörd i form av snö.

– Nu ser det riktigt bra ut, bara prognosen håller i sig. Får vi lite natursnö så vore det extra trevligt. Kommer det 10-15 cm snö så kan vi dra upp våra motionsspår, i alla fall packa dem så att de går att åka på. Vi har jobbat mycket med underlaget på 10 och 15 km-spåret. De är väldigt släta så vi kan få igång dem även med väldigt lite snö, säger Tomas Jons till SVT Nyheter Dalarna på nyårsdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.