Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Maria Sten vid Byggdialog Dalarna berättar varför det är viktigt med ett ökat återbruk av material inom byggbranschen. Foto: Johan Lindgren/SVT

Därför är återbruk viktigt inom byggbranschen – ”Måste vara sparsamma för att klara målen”

Uppdaterad
Publicerad

Bygg- och fastighetssektorn står för stora utsläpp av växthusgaser. På den ideella föreningen för bygg- och fastighetsbranschen, Byggdialog Dalarna, arbetar man för att öka återbruket av material. I Dalarna finns flera exempel på att det är möjligt.

– Vi behövde titta på gemensamma lösningar på ett gemensamt problem, återbruk behöver vara en naturlig del av processen, säger Maria Sten, projektledare vid Byggdialog Dalarna.

Att bygga och förvalta fastigheter är verksamheter som står för stora utsläpp av växthusgaser. Enligt Boverkets sammanställning av utsläppen för år 2021 står bygg- och fastighetssektorn för ungefär en femtedel av de totala utsläppen av växthusgaser i Sverige.

Mindre påverkan på miljön

Inom konceptet Byggekot har Byggdialog Dalarna samlat flera lokala aktörer inom byggkedjan. Målsättningen är att skapa möjligheter till ett ökat återbruk av material och därmed en mindre miljöpåverkan.

”Målet är att etablera nya affärsmodeller”

I byggprocessen återfinns exempelvis fastighetsägare, arkitekter, byggföretag, entreprenörer, fastighetsförvaltare och företag inriktade på renovering och rivning av fastigheter.

– Målet är att etablera nya affärsmodeller och normer baserat på återbruk och resursminimering, säger Maria Sten.

Enligt henne har Dalarna kommit ganska långt och det förekommer mer återbruk än vad man tror.

Varför är det viktigt med återbruk och vad kan man göra för att öka det i byggbranschen? Hör svaren i videon ovan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med arkitekten Johan Roos in på bygget av nya campus i Borlänge där man på ett nytt sätt har återbrukat delar av den gamla byggnaden. Foto: Johan Lindgren/SVT

växthusgasutsläpp från byggbranschen i Sverige

• Sett över hela perioden 2008–2021 uppgick mängden utsläpp till 19,1 miljoner ton koldioxidekvivalenter per år i snitt. Drygt hälften av utsläppen genereras i Sverige, resterade del kommer från importerade produkter.

• Bland de fyra delbranscherna nybyggnad, uppvärmning, fastighetsförvaltning och renovering (inklusive om- och tillbyggnad) står den sistnämnda för de största utsläppen av växthusgaser.

• Under år 2021 stod nybyggnationer för 22 procent av utsläppen och renovering (inklusive om- och tillbyggnad) för 29 procent.

Källa: Boverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.